Werkbezoek aan Moldavië juni 2018

Vrijdag  1 juni

In alle vroegte is een SMHO-delegatie vertrokken naar Düsseldorf. De vlucht naar Chisinau was vertraagd en moest ook worden omgeboekt, waardoor alle afspraken voor die dag moesten worden verzet naar maandag.

Zaterdag 2 juni

10.00 uur Medisch centrum in Tiganesti

Op het programma stond de opening van het medisch centrum waaraan we als SMHO 10.000 euro voor de verbouwing hebben bijgedragen. Bij de opening zijn veel personen aanwezig onder wie burgemeester Valentina Taca, de vertegenwoordigster van de gouverneur van het district Straseni, de kanselier van Chisinau Ghenadie Iurco, een huisarts en een aantal docenten van het gymnasium.

Ook is er een televisieploeg, die Roel interviewt. Na afloop is er nog een uitgebreid hapje en een drankje in de school.

stichting-smho-goede-doel-moldavie-juni-2018-project

De burgemeester vraagt om voor 2019 een nieuw project op te starten. Zij wil graag de eerste verdieping boven het medisch centrum opknappen en er een bibliotheek maken.

Zondag 3 juni

Om 08.30 uur staan we klaar om met Marcela en Dorin af te reizen naar het district Orhei. Om 10.00 uur zijn we ontvangen door Aliona Golub, de vrouw van de gouverneur die helaas vanwege zeer drukke bezigheden niet aanwezig kan zijn, en de vice-gouverneur Sergiu Pislaru.

10.00 uur Regionaal ziekenhuis in Orhei

We hebben onze contactpersoon Marcela gevraagd om ook het ziekenhuis in het district Orhei te bezoeken. Dit is het enige ziekenhuis in deze kleine stad. Er zijn 320 bedden en het ziekenhuis bestaat uit vijf afdelingen. Er werken 100 artsen. De gebouwen zien er goed uit door sponsoring uit het buitenland (Duitsland en Zwitserland).

De inrichting is op de meeste afdelingen slecht. Met name de matrassen en lakens zijn zeer slecht. Zij hebben behoefte aan rvs-tafels (infectie-afdeling), infuusstandaards, poetskarren, bedden en matrassen (ook voor kinderen), ijzeren nachtkastjes, lakens, dekens, brancards, medicijnwagens, decubitusmatrassen (10 stuks) en warmhoudcontainers/karren voor het eten.

12.00 uur Step-Soci

Aliona en de burgemeester laten ons in dit dorp van 2500 inwoners, de kleuterschool (75 kinderen) en het medisch centrum zien. Zij vraagt ons of er mogelijkheden zijn om hier ook hulp te bieden.

De school heeft drie leslokalen met elk een slechte sanitaire voorziening: slechts 1 wc per lokaal. Ook is er maar een maat aan stoelen. Deze zijn te klein voor de 5- tot 6-jarigen. Er is behoefte aan 25 stoelen. De tafeltjes zijn verstelbaar en hoeven niet te worden vervangen.

Het medisch centrum ziet er goed uit. Alleen is er behoefte aan drie bedden en drie onderzoektafels. Ook is er een vraag naar een monitor om informatie te geven in de wachtruimte (USB-stick). We delen Aliona mede dat wij dit jaar dit project niet oppakken maar wel zullen bekijken of er meubelen beschikbaar gesteld kunnen worden.

15.00 uur Gymnasium in Jora de Miloc

Op deze school hebben we 4.300 euro bijgedragen aan de inrichting van de keuken: een fornuis en ventilatiesysteem. De directrice heeft ons verteld dat de installatie nog niet mag worden gebruikt, omdat er een veiligheidsklep (een afsluitklep) nog moeten worden geïnstalleerd. Dit zal op korte termijn worden uitgevoerd.Maandag 4 juni

09.00 uur Kinderziekenhuis No 1 Lazo-straat in Chisinau

Op het programma staat de opening van een afdeling in dit ziekenhuis. Ook hier stond een tv-ploeg klaar om Roel te interviewen. In dit ziekenhuis hebben we nieuwe bedden, kinderbedden, matrassen, nachtkastjes en kasten voor een totaalbedrag van 10.480 euro (waarvan in 2018 een bedrag van 8.500 euro) geleverd.

Directeur Stefan Calancea heeft in de loop der jaren gezorgd dat het hele ziekenhuis in orde is. Wij sluiten dit project dan ook af.

11.00 uur bezoek aan de staatkanselier in Chisinau

De heer Ghenadie Iurco is kanselier van de staat en controleert en adviseert de gouverneurs van vijf districten.

Ghenadie is een goede bekende van onze Moldavische contactpersonen Marcela en Dorin. We hebben met hem gesproken over de grond die Child Care Moldova wil hebben in de gemeente Singera. Samen met hem gaan we naar het gemeentehuis van Singera waar we kennis maken met de burgemeester. We bezoeken het stuk grond waar nog een totaal vervallen gebouw op staat.

Child Care Moldova wil dit gebouw afbreken en op deze grond een nieuw gebouw plaatsen. Dit gebouw krijgt de functies van houtatelier, opslagloods en activiteitencentrum voor ouderen. Met name dit laatste is een voorwaarde om de grond om niet te krijgen van de gemeente. Omdat er geen concreet actieplan op tafel ligt zijn er door ons geen beloften gedaan om dit project te steunen.

Om 12.30 uur worden we door Piotr op het vliegveld afgezet en evalueren we kort ons werkbezoek.

Na deze evaluatie nemen we afscheid van Marcela en Dorin en mogen de deelnemers aan deze reis vaststellen dat we kunnen spreken van een vruchtbaar bezoek aan Moldavië.